Txalaparta a les coves

Concert de Txalaparta a les coves de Salnitre de Collbató, 18 de juliol 22h.

La txalaparta és un instrument musical de percussió estretament relacionat amb la identitat cultural basca.

Està formada per diversos taulons de fusta que vibren lliurement quan els copegen verticalment dues persones que s'anomenen txalapartaris.

La interpretació esdevé un exercici de comunicació i interacció de gran bellesa entre els dos músics.
El seu origen està envoltat de mites. Hi ha qui ho situa en les cavernes prehistòriques imitant el so del galopar dels cavalls. Però també ha sigut usada com a forma de comunicació.

La txalaparta va estar a punt de desaparèixer en la dècada dels seixanta quan tan solament quedaven dues parelles de txalapartaris que la tocaven.


H. San Vicente i I. Otxoa formen parella com a txalapartaris des de 1997. Des de llavors, el so de la seva txalaparta ha participat en un bon nombre de projectes i formacions.

El seu projecte més destacat és Nomadak Tx, un viatge de 3 anys a diversos països del món com l'India, Mongòlia, el Sàhara i Lapònia on construïen aquest instrument amb els materials autòctons de cada lloc (pedra, fusta, gel..), interactuant amb els músics locals.

Com a luthiers, han construit uns altres instruments de percussió, com el timbal i aquesta mena de baix accionat per pressió d'aire.

Als seus concerts, també es poden escoltar d'altres instruments de tipus més folklòrik o tradicional.

El seu treball Nomadak Tx, convertit en pel.lícula documental, ha rebut nombrosos premis i distincions en festivals de tot el món i ha posat en primera plana de la creació musical un instrument tan ancestral com la txalaparta.
(www.nomadatx.com)

No hay comentarios:

Publicar un comentario